Niezwykłe rośliny. Mirt zwyczajny

Mirt zwyczajny to popularny krzew, którego rodzinnymi stronami są wybrzeża śródziemnomorskie. Wiadomo, że mirt był popularny już w czasach starożytnych, a Grecy i Rzymianie chętnie uprawiali tę roślinę w swych ogrodach.

Roślina ta jest ceniona głównie z powodu olejku lotnego, a olejek mirtowy szczególną dużą popularnością cieszy się w Hiszpanii oraz we Francji. Z uprawą tej rośliny można się również spotkać na Korsyce oraz na terenie północnej Afryki – szczególnie w rejonie wybrzeża Morza Śródziemnego. We wszystkich tych miejscach głównym celem uprawy jest właśnie olejek mirtowy.
Kosmetyka ceni sobie ten olejek przede wszystkim ze względu na jego zapach oraz na znajdujące się w nim garbniki. Są one dobrze znane ze swych właściwości odkażających. Kosmetyka korzysta z tego olejku na wiele sposobów. Najczęściej pojawia się on jako dodatek zapachowy w pastach do zębów, bywa też stosowany w kosmetykach przeznaczonych do masażu. Doskonale sprawdza się też jako naturalny dodatek do odświeżającej kąpieli, której dodatkową zaletą jest poprawa krążenia krwi.

foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Myrtus_communis1.jpg