Bazylia pospolita (Ocimum basilicum)

Bazylia to roślina przyprawowa, jednoroczna o silnie pachnących liściach i drobnych, kwiatach. Znana jest od starożytności i już wtedy była niezwykle ceniona. Ślady tej rośliny znaleziono wewnątrz egipskich piramid, w starożytnym Rzymie bazylię traktowano jako talizman chroniący przed bazyliszkiem a w Libii spożywano ją dla ochrony przed wężami i skorpionami.

Również w świecie współczesnym przetrwały wierzenia dotyczące magicznych właściwości bazylii. W Meksyku jej liście nosi się w portfelu aby przyciągały pieniądze, wiele kultur uważa też bazylię za roślinę związaną z miłością.
Jako roślina przyprawowa ma bardzo szerokie zastosowanie. Może być używana do potraw z pomidorów, jaj, mięsa (zwłaszcza pieczonego) oraz jako dodatek do sałatek. Świetnie komponuje się z serem żółtym, zupami z warzyw strączkowych oraz potrawami w których skład wchodzi oliwa.
Bazylia ma też liczne zastosowania lecznicze:
Działa dezynfekując, łagodzi stany zapalne i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Warto dodawać ją do posiłku gdyż pobudza trawienie i zapobiega wzdęciom.

Foto: wikipedia – bazylia pospolita